A hangszeres játék pszichológiája 2. rész

Az ember „határai” és a „lehetetlen feladat”


Az ember határai 

 Gyakran hallok ilyesmit, idősebb tanároktól: „Nagyon fontos, hogy minél előbb felismerjük saját határainkat.” Ez szerintem nem követendő! Én inkább azt tanítanám, hogy semmiképp se ismerjük fel a határainkat! Ne! Az emberek nem fejlődnek attól (vagy csak nagyon lassan), hogy belenyugszanak abba, ami nem megy. Na és hogy „minél előbb”? Főleg amíg fiatalok és életerősek vagyunk, addig ne hátráljunk meg a nagy feladatok elől! Attól nem fogunk tudni előrébb lépni, hogy „Ez nekem nem megy!” felkiáltással szomorúan ülünk a babérjainkon. „Saját határaink felismerése” csupán jó kifogás, ha valaki ki akar bújni a munka alól!

"A filozófiám a lehetetlen elérése" - Cseh László világbajnok, kilencszeres Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes úszó. A jelenleg aktív férfi versenyúszók legsikeresebbike.

Képzeljük csak el, hogy egy sportoló pályája során hányszor gondolhatja, hogy nem képes a már elértnél jobb eredményre. Aztán mégis sikerül neki. Hiszen a sporteseményeken sorra dőlnek meg az addigi (egyéni) csúcsok Az, hogy valamire még nem vagyunk képesek, nem jelenti azt, hogy nem is leszünk! Ne legyünk kishitűek! Ha például egy kisgyerek. azt mondaná nekünk a liftben, hogy ő sosem fogja felérni a 10. emelet nyomógombját, bizonyára valami hasonlót mondanánk: „Dehogyisnem, majd megnősz!”. Azért lenne ez a válaszunk, mert már számtalan olyan gyereket láttunk, aki megnőtt. És ha nem láttunk volna? Akkor mit mondanánk? Valamit talán elérhetetlennek gondolunk, csupán azért, mert még addig nem tapasztaltuk meg, hogy elérhetjük.

A lehetetlen feladat

Vessünk egy pillantást az oldalt lévő ábrára. Kössük össze a kilenc pontot 4 vonallal úgy, hogy közben nem emeljük fel az íróeszközt! Sokan visszadobják ezt a feladatot, mondván: „Ez lehetetlen, nem lehet megoldani!”. A lehetetlen feladatok talán gyakran nem is olyan lehetetlenek. Gyakran csak annak tűnnek. A fenti feladat megoldása a bejegyzés alján látható. Sokan azért nem tudják megoldani, mert eszükbe se jut, hogy a vonalat a négyzetformán kívülre is kihúzhatják. Ez a kis példa is jól mutatja, hogy a feladatainkat gyakran csak mi gondoljuk lehetetlennek, mert nem látunk túl a saját magunk képzelte korlátokon. Pedig gyógyíthatatlan betegségekből is épültek fel már emberek, és bizonyára mindegyikünk hallott már csodás gyógyulásokról. „Csodák” igenis léteznek, az emberek maguk teszik őket!

Egy személyes példa

Engedtessék meg, hogy itt ismertessek egy hozzám különösen közel álló példát. Édesapám 18 éves korában bátyjával motorbalesetet szenvedett, egy kutya kiszaladt eléjük az úttestre. Bátyja karcolás nélkül megúszta, de Édesapám egyik lábát eltörte. A mi családunkban örökség a vastag vádli, Apukám is jól fel van „szerelve” e téren. De az orvosok a baleset után azt gondolták, hogy valószínűleg vérömleny van benne, ezért fel kell vágni, és el kell távolítani belőle. Addig-addig keresték a nem létező vérömlenyt, míg véletlenül elvágtak egy ideget. A műtét után Apukám lába lebénult, lábfejét csak lefelé tudta mozgatni, azt is csak igen kis mértékben. Akkoriban, a 60-as évek elején még nem állt olyan szinten az orvostudomány, hogy helyrehozhassák az okozott kárt, nem lehetett összevarrni a szétválasztott ideget. Az orvosok azt jósolták neki, hogy sosem fog már járni vele, és levették a méreteket a járógéphez. De Nagyapám nem akart belenyugodni, hogy a fia lebénult. Legyintve a szakvéleményre és bízva abban, hogy a fiatal szervezet majd regenerálódik, 100 napig a kútról hozott vízben, egy kölcsönkért fürdőkádban nap mint nap vízben tornáztatta fia lábát. Eltelt több mint egy fél év. Mire készen lett a járógép Édesapám – igaz bottal - de saját lábán ment be felpróbálni. Persze nem ment rá a lábára, ami a sok edzéstől még erősebb lett. Az orvos azt mondta neki, hogy „Magának erre nincs is szüksége!”, és hazaküldte. Édesapám később teljesen felépült. Azóta 45 év telt el, még mindig kitűnően jár, sőt, nagypapakora ellenére gyakran biciklizik, akár 136 kilométert is egy nap! Nagyapám hite, szeretete és törődése segített Apukámnak a betegségből felépülni.
Nyilvánvalóan bárki tudna mesélni hasonló történeteket, orvosi eseteket nyomtalanul felszívódó daganatokról, sőt bizonyára ezeknél meghökkentőbbet is, a 20. század jócskán próbára tette az embereket ezen a vidéken. Talán ha kicsit elgondolkodunk ezeken, rádöbbenünk milyen végtelen és erős az ember. Merjük hát használni „isten adta” képességeinket!

Anyag és tudat


Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy előbbi állításaim és feltételezéseim az emberi elme erejéről cseppet sem légből kapottak! Következzék pár megdöbbentő hipotézis, melyben „hitetlen” fizikusok támasztják alá a ma „ezotéria” néven ismert, áltudománynak vélt és gyakran kinevetett tanokat.
Niels Bohr és Werner Heisenberg, Nobel díjas fizikusok már az 1930-as években, fizikai tényekkel és számításokkal támasztották alá, hogy az emberi elme, csak gondolatok útján is hatással van környezetére. Elméletük szerint nem létezhet objektív kísérlet, mivel bármely fizikai kísérlet eredménye a megfigyelt objektum és a kísérletező személy kölcsönhatása során jön létre.
Fred Alan Wolf amerikai fizikus szerint a megfigyelés során a megfigyelő tudata végzi el - öntudatlanul – az adódó fizikai értékek összeszorzását. Felveti azt a lehetőséget is, hogy ha a tudat képes ezeket összeszorozni, akkor képes lehet ennek ellentétére is, vagyis képes lehet a szorzatot komplex tényezőkre szétbontani, s ezáltal beleavatkozni a fizikai valóságba. Ez magyarázatot adhatna egyes parapszichológiai jelenségekre. Wolf szerint mikrofizikai szinten állandó kommunikáció zajlik múlt és jövő között. Ez összhangban van az olyan megfigyelésekkel is, amelyekben egyes részecskefizikai kölcsönhatásokban az "előbb" és "utóbb" szerepe felcserélődhet. Ha pedig ez lehetséges, akkor az sem zárható ki, hogy mi magunk is állandóan üzeneteket kapunk a múltból és jövőből, és mi is küldünk ezek felé öntudatlan üzeneteket.

Robert Anton Wilson elmélete a kvantumfizikából ismert nem lokális kölcsönhatást tételez fel a kvantumkáosz, az emberi tudat és az emberi tudattalan között. Emiatt az emberi tudat képes jelentősen befolyásolni a testi állapotot, sőt a környező fizikai világot is. Ezzel magyarázható szerinte számos parapszichológiai jelenség, placebo hatás és a hit általi váratlan, csoda-jellegű gyógyulások is.

A fenti feladat megoldása:



---
A hangszeres játék pszichológiája
A gyakorlás és koncertjáték minőségének növelése elménk erejének hatékonyabb használatával
2007. április

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ebben az évadban történt / 2017-18.

Műanyag nád teszt 5. rész

Interjú Hartenstein Istvánnal